Denderstreek: eco en sociale politiek anno 2013. Deel 1: Ico Maly

Locatie

vzw 't Uilekot
Groenlaan 39
9550 Herzele
België
Datum: 
vr, 25/01/2013 - 20:00 to 22:30
Type Activiteiten: 

De Denderstreek werd bij de gemeenteraadsverkiezingen overstroomd door nationalistische partijen die het dikwijls haalden met een eenvoudig discours: "Hou de streek Vlaams, bestrijdt de criminaliteit en ga harder om met mensen van elders en met diegenen die het niet breed hebben." Een aantal verenigingen uit de streek vroegen zich af of dit nu de échte politieke agenda is. Er kwam na de verkiezingen heel wat boven rond de tegenstelling tussen stad en platteland, de invloed van Brussel, sociale achterstelling enz…

Daar willen we breder op focussen via een cursus waarin we een aantal academici vroegen om de streek door te lichten én haar problemen in een algemeen kader te plaatsen.

We organiseren met hen drie vormingsavonden op 25/01-22/02 en 08/03:

Vrijdag 25 januari om 20 uur in vzw 't Uilekot: Ico Maly doctoreerde rond de NVA en bracht een boek uit ' NVA, analyse van een politieke ideologie'. Volgens Maly is het programma van de NVA een aanval op de principes van de Franse revolutie: gelijkheid, vrijheid, broederlijkheid. Hij vraagt zich af wat de partij precies verstaat onder de strijd voor meer democratie en hoe zij staat tegenover de erfenis van de verlichting? Wat vindt de N-VA van nieuwkomers die lid van haar natie willen worden? En wat te zeggen van de manier waarop aanhangers het partijdiscours doen circuleren binnen de massamedia?

Vrijdag 22 februari om 20 uur in Volkshuis Aalst: Eric Corijn kwam tussen in het debat rond de 'verbrusseling van Aalst' dat Karim Van Overmeire lanceerde: Aalst verfranst door inwijkelingen uit Brussel. De stadjes binnen een cirkel van 30 kilometer rond Brussel maken zich grote zorgen over de uitdijende stad aan de Zenne, de snelst groeiende hoofdstad van West-Europa. Geen groene of Vlaamse rand is daartegen bestand. Sterker nog, als straks het Gewestelijke Expresnet (Gen) klaar is, vrezen velen een echte banlieuelisering van die Vlaamse rand en verder. Professor Eric Corijn, sociaal demograaf aan de VUB en overtuigd stadsmens, vindt het maar niks. Een verkrampte en defensieve reactie op een onomkeerbaar proces, zegt hij. Eerst de feiten. Brussel groeit als kool. Tegen 2020 komen er 200.000 inwoners bij en de stad is nu al een van de dichtstbevolkte van Europa. In 2010 groeide de bevolking aan met netto 30.000 Brusselaars, vorig jaar met 20.000.

Vrijdag 8 maart om 20 uur in Volkshuis Zottegem: Dirk Holemans en Stijn Oosterlynck schreven mee aan het boek 'Mensen maken de Stad'. Onze steden staan voor een immense uitdaging. De stadsbevolking neemt fors toe, en nog nooit woonden er zo veel groepen mensen met een verschillende achtergrond. De kloof tussen arm en rijk neemt elk jaar toe, en ook de ecologische voetafdruk van de stad is groter dan de planeet kan dragen. Dit leidt tot dé vraag van de 21ste eeuw: hoe kan de stad tegelijkertijd groeien en meer solidair en ecologisch worden?

Met deze cursus willen de organisatoren de visie van het publiek verruimen. De cursus staat open voor iedereen maar wil zeker ook als vorming dienen voor aankomende gemeentepolitici in de regio én geëngageerde progressieven.

Inschrijving: 6 € voor de drie bijeenkomsten, 5 € per keer. info en co: filip@climaxi.be

Organisatoren: vzw Climaxi, vzw 't Uilekot, Oikos, Noig Verontruste Aalstenaars, Socialisme 21, Linx+ Zottegem, Masereelfonds, Democratisch Denderleeuw.