Flor Vandekerckhove en Fish & Run

Datum: 
vr, 05/04/2013 - 20:00 to 22:30

Locatie

Johan's Lodge
Boekelbaan 73
Zwalm
België
Type Activiteiten: 

Vrij 05/04, 20u: Flor Vandekerckhove 

Flor Vandekerckhove nam in 1988 Het Visserijblad over te Oostende. Dit blad berichtte al sinds 1933 of de zee, vissers en vis. Flor maakte er het Vrije Visserijblad van en duikelde onder in quota, het vissersleven, Europese wetgeving. Hij verloor daarbij zijn zin voor kritiek niet. De laatste vissers van Vlaanderen draagt hij een warm hart toe. Hij moderniseerde het blad tot een modern opinieblad dat ook open staat voor columnisten, verhalen en poëzie. 

Van het één komt het ander, zegt men. Flor’s pen bleef inkt verliezen. Die kwam terecht in een detective over Bredene en in het boek ‘Amandine’ dat Flor eind vorig jaar uitgaf. In Amandine volgt Vandekerckhove personages uit Oostende vanaf de Vissersopstand, over de gloriedagen van de stoomtreilers, de overname van de Oostendse visserij door de Pannenaars, de neergang die ingezet wordt met het sluiten van de IJslandse visgronden, zelfs tijdens de verwoede gevechten van de bootsjouwers om een visgebied voor zichzelf op te eisen, tot en met de overname van de Oostendse vismijn door de Zeebrugse Visveiling. 

In Zwalm projecteren we de film ‘Fish and Run’ en laten we het woord aan Vandekerckhove voor commentaar en stukjes uit zijn boek.

Johan’s Lodge, Boekelbaan 73 9630 Zwalm.

vzw Climaxi ism Curieus Zwalm, Johan’s Lodge, Het Vrije Visserijblad en vzw 't Uilekot

Inschrijven: filip@climaxi.org