Steenkoolgas // Stop Tihange // Greenwash Circus 2013

Hallo,

Recent trok de brede groep van stafmedewerkers en vrijwilligers van vzw Climaxi op planningsweekend naar Oostduinkerke aan zee. Meer dan genoeg plannen, zo bleek! Nadat de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en het Australische bedrijf Dart Energy samen aankondigden dat ze proefboringen willen starten naar steenkoolgas in Limburg, vernamen we dat multinational Shell aast op schaliegas in de Kempen. Climaxi start alvast samen met Friends of the Earth een campagne tegen deze fossiele gasplannen. Soms worden deze plannen zelfs overgoten met een groene saus: steenkoolgas zou dan milieuvriendelijker heten dan conventionele fossiele brandstoffen... Voor ons een reden om zeker de LRM te nomineren voor de Greenwash Award 2013, die we uitreiken tijdens de tweede editie van het Greenwash Circus op zaterdag 20 april in zaal "Planeet Mars", op een boogscheut van het station Gent-Dampoort. Tot slot willen we iedereen oproepen om mee te manifesteren komende zondag in Hoei voor de sluiting van de kerncentrale van Tihange...

 

Info- en actievergadering: Limburg gasvrij! Hoe stoppen we steenkoolgas?

Als het van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en het Australische bedrijf Dart Energy afhangt, vinden er binnenkort proefboringen naar steenkoolgas plaats in Limburg. Milieu- en klimaatbewegingen wijzen op gevaren.  Steenkoolgasontginning veroorzaakt vele nadelige gevolgen voor de lokale gemeenschap: gezondheidsproblemen, negatieve impact op de landbouw- en de toerismesector en lawaai. Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat de klimaateffecten van steenkoolgas minstens even erg zijn als die van steenkool. Dit heeft te maken met de vele methaanlekken die voorkomen, zowel tijdens als na het boren.  Steenkoolgas staat dus haaks op de doelstelling om Limburg klimaatneutraal te maken. Op maandag 11maart 's avonds organiseren Climaxi, Friends of the Earth en de Limburgse Milieukoepel een actievergadering in Hasselt.

Alle info vind je hier.

 

Manifestatie "Stop Tihange" - zondag 10 maart - 14u - Grote markt Hoei

Op zondag 10 maart betogen we eens te meer in Tihange (Huy) tegen kernenergie en voor hernieuwbare energie. De betoging start om 14u. op de Grote Markt van Hoei. Climaxi steunt deze manifestatie en roept er mee voor op. De manifestatie is het werk van de coalitie "Nucleaire STOP kernenergie" en heeft ook de steun van bewegingen tegen kernenergie uit Duitsland en Nederland. 

Alle info over deze manifestatie vind je hier.

 

De tweede editie van het Greenwash Circus: zaterdag 20 april in Gent

Electrabel - Coca Cola - Limburgse Reconversiemaatschappij - Deutsche Bank - Vlaams Instituut Biotechnologie

Vorig jaar organiseerde vzw Climaxi voor het eerst het Greenwash Circus. Met deze conferentie wilden we allerhande vormen van greenwashing in de kijker plaatsen en doorprikken. We spreken van greenwashing wanneer een bedrijf of een organisatie zich een groen imago aanmeet, terwijl daar in de praktijk weinig reden voor blijkt te zijn.  Tijdens die activiteit vorig jaar reikten we ook de eerste Greenwash Award uit, voor de organisatie die zich het actiefst toonde op het vlak van greenwashing. Op 20 april volgt de tweede editie van het Greenwash Circus. We strijken dit jaar neer in zaal "Planeet Mars", vlakbij Gent Dampoort.  Ook dit jaar nemen we tijdens workshops de genomineerden onder de loep en reiken we daarna de Award 2013 uit. En de genomineerden zijn oa... 

Lees meer.

 

Oproep: Schaf het emisselhandelsysteem af!

Een hele reeks organisaties roept op om het emissiehandelsysteem, dat in crisis verkeert, helemaal op te heffen. Ook Climaxi vzw vindt dat de EU zijn verhandelbare emissierechten (ETS, Emission Trading System) moet schrappen om zo meer te kunnen inzetten op een effectief klimaatbeleid. De groep van organisaties is van mening dat emissiehandel geen goed recept is en dat enkele verbeteringen compleet onvoldoende zijn.

Lees hier alles over de Europese oproep.


Matthias Lievens (Climaxi) in De Standaard: "Emissiehandel? Te veel ongewenste neveneffecten"

Europa kan beter stoppen met emissiehandel en iets heel nieuws op touw zetten, vindt de auteur van ‘De mythe van de groene economie' en woordvoerder van de vzw Climaxi. We hernemen hier het volledige interview met Matthias Lievens, uit De Standaard van woensdag 20 februari.

Lees hier verder.

 

Activiteiten:

11 maart: Actievergadering tegen steenkoolgas - Hasselt

14 maart: Voedsel: Honger bij de boeren: Herzele

23 maart : studiedag "Het neoliberalisme: een mythe?" - Gent

5 april: Flor Vandekerckhove en Fish & Run - Zwalm

20 april: Greenwash Circus - Gent

 

Met klimaatrechtvaardige groeten!

Het Climaxi-team

David - Famke - FIlip