Het tweede Greenwash Circus komt eraan! - Zaterdag 20 april - Gent

greenwash circus afficheConferentie over valse oplossingen voor de klimaatcrisis

Planeet Mars - Land van Waaslaan 78, 9000 Gent (bij de Dampoort)

Met ondermeer: Andrew Higginbottom (GB), Jan Vande Putte (B), Peter Polder (NL), Steven Desanghere (B),  Paul Schrijvers (B), Matthias Lievens (B), Michael Löwy (BR/FR), Barbara Van Dijck (B), Frank Vanaerschot (B),  Belen Belanya (NL)

Debat-muziek-workshops

Wie wint de Greenwash Award 2013? Breng hier je stem uit!

Programma

13 u: onthaal en koffie

13u30: inleiding door Paul Schrijvers

14 u: keuze tussen

Workshop 1: De Limburgse Reconversie Maatschappij wil  Steenkoolgas ontginnen en verkoopt dit als duurzame energie. Om steenkoolgas te ontginnen moet je een chemische cocktail door de aardlagen jagen en een netwerk van boorinstallaties aanleggen. Zouden we die fossiele brandstoffen trouwens niet beter onder de grond laten zitten? Met Peter Polder (Groenfront! Nederland)

Workshop 2: Coca Cola steunt het WWF in zijn campagne voor het redden van de ijsbeer  op de Noordpool.  Coca Cola  haalde anderzijds het nieuws door conflicten met de plaatselijke bevolking, syndicalisten en anderen. In India werd de firma er zelfs van verdacht pesticiden in zijn drankjes te laten zitten. Met Andrew Higginbottom (Lector universiteit Kingston Upon Thames)

Workshop 3: Electrabel maakt zogezegd groene energie en richt een observatorium op om energie-armoede te bestuderen. In realiteit houdt de firma versleten kerncentrales open én jaagt ze als monopolist de prijzen de hoogte in. Met Jan Vande Putte (Greenpeace België)

16 u: bijkomende nominaties voor de Greenwash-Award door andere organisaties:

  • Vlaams Instituut Biotechnologie voor genetische manipulatie door Field Liberation Movement (Steven Desanghere)
  • Deutsche Bank voor steun aan mijnbouw en exploitatie van de Noordpool door Fairfin Vlaanderen (Frank Vanaerschot)
  • Het Europese CO2- emissie handelssysteem (ETS) dat emissies verhandelt in plaats van ze te beperken door CEO Corporate European Obervatory (Belen Belanya)

17 u: Hoe zit het ondertussen met de genomineerden van vorig jaar? 

Filip De Bodt overloopt samen met Paul Schrijvers het nieuws over de genomineerden van vorig jaar: FSC, VLAM, Ronde Tafel van Duurzame Soya, British Petroleum, BNP-Paribas

18 u: Slotdebat: Hoe moet het dan wel? Welke strategie om de klimaatstorm tegen te gaan en tegelijkertijd de aardbewoners een beter leven te bezorgen? Wat kan een overheid doen? Een bedrijf? Wat is een goede strategie voor actievoerders? 

  • Michaël Löwy (Frans/Braziliaans auteur, ecosocialist en filosoof / auteur van "Herbetovering van de wereld")
  • Matthias Lievens (Auteur van o.m. De mythe van de groene economie en vzw Climaxi)
  • Barbara Van Dijck (activiste en beklaagde in het "patattenproces")
  • Moderator David Dessers (vzw Climaxi)

The Greenwash Circus en Climaxi zijn partners in Lezen in de Lente, de literaire maand van Oost-Vlaanderen.

Toegang: 5€ of Lezen in de Lente kaart

Inschrijven is noodzakelijk, stuur een mail naar filip [at] climaxi.be en vermeld ook welke workshop je wenst te volgen.

 


Campagne ‘Stop steenkoolgas’ uit de startblokken

Op maandag 11 maart vond in Hasselt een eerste actievergadering plaats gericht tegen de plannen van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en  het Australische bedrijf Dart Energy om met de ontginning van steenkoolgas te starten in Limburg. Het werd een enthousiasmerende vergadering met een dertigtal aanwezigen en heel wat zin en energie om de campagne op te starten. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van Climaxi, Friends of the Earth, de Limburgse Milieukoepel, Groen naast onafhankelijke activisten en bezorgde Limburgers.

Lees verder...


D’Hoppe: Miljoenenwaarborg voor stortsanering

In april 2002 ging, als reactie op het afsluiten van het Hoppebos, het eerste vertelweekend Blauwkousjes door in het Vloesbergse d'Hoppe. Er begon een hevige strijd van ongeveer 5 jaar voor de sluiting van het illegale stort en tegen het omhakken van het bos. Vorige week vrijdag bevestigde het Hof van Beroep van Mons de uitspraak van 2011 door Tournai: Marcel Fort moeten binnen de drie jaar beginnen aan de sanering van zijn stort. Het hof vordert een waarborg van 13 miljoen euro.

Lees verder... 


 Oost-Vlaanderen: de wind is van iedereen!

In Oost-Vlaanderen wordt de eerstkomende weken actie gevoerd rond windenergie. De provincie heeft een aantal windmolenparken vast gelegd langs de E40 , o.m. te Erpe-Mere, Wetteren en Eeklo. Een aantal coöperatieven én verbruikers wil dat deze bijkomende windparken niet in handen vallen van de elektriciteitsmultinationals. De actie kadert in het grotere plan van de provincie Oost-Vlaanderen om meerdere windmolenparken te plaatsen tussen Aalter en Aalst, langs de E40. De actievoerders vinden dit een positieve zaak. Binnen dit kader wil men 10 % van de aan te leggen capaciteit voorbehouden voor openbare besturen en 10 % voor coöperatieven van gebruikers. Dit vinden de organisatoren eerder aan de povere kant. In Wallonië is dat vb. 50 %.

Lees verder...


Nieuw in ECO & FAIR: ansjovis

De Eco&Fair winkel heeft zijn eerste test achter de rug.  In december startten we de winkel samen met vzw ’t Uilekot en Oxfam-Wereldwinkel Herzele. Door het samenbrengen van allerhande producten met een maatschappelijke meerwaarde willen we op een andere manier omgaan met solidaire producten. Na de eindejaarsbeurs worden de rekken aangevuld en dienen zich een aantal nieuwelingen aan: ansjovis, kappertjes en sardienen uit Sicilië

.

Lees verder...

 


 Climaxi-agenda


Groeten,

David Dessers - Famke Vekeman - Filip De Bodt

Het team van Climaxi

logo vlaamse overheid