De wind is van Iedereen

Datum: 
ma, 15/04/2013 - 18:30 to 19:30

Locatie

Pendelparking E 40 Erpe-Mere
België
Type Activiteiten: 

In Oost-Vlaanderen wordt actie gevoerd rond windenergie. De provincie heeft een aantal windmolenparken vast gelegd langs de E40, o.m. te Erpe-Mere, Wetteren en Eeklo. Een aantal coöperatieven én verbruikers wil dat deze bijkomende windparken niet enkel in handen vallen van de elektriciteitsmultinationals.

De actie kadert in het grotere plan van de provincie Oost-Vlaanderen om meerdere windmolenparken te plaatsen tussen Aalter en Aalst, langs de E40. De actievoerders vinden dit een positieve zaak. Binnen dit kader wil men 20 % van de aan te leggen capaciteit voorbehouden voor openbare besturen en coöperatieven van gebruikers. Dit vinden de organisatoren eerder aan de povere kant. In Wallonië is dat vb. 50 %.

De nieuwe verbruikersgroep EnerGent bond de kat de bel aan.  In EnerGent groepeerden zich een duizendtal inwoners uit Gent. Zij willen samen een coöperatie vormen om zélf windenergie te produceren. Ook in Oosterzele groeit een coöperatieve. 

In de Denderstreek wil Climaxi aan de wagen trekken: “Wij willen onze energie lokaal, proper, betaalbaar en onafhankelijk van grote producenten en dure grondstoffen. We willen dat het rendement van de energieproductie over zoveel mogelijk mensen wordt verdeeld. In Wallonië heeft men 50 % van de capaciteit gereserveerd. Het zou goed zijn moest Oost-Vlaanderen dat ook doen.”

Plaatselijke gebruikers organiseren zich door het oprichten van lokale energiecoöperaties waarvan heel veel mensen een aandeel kunnen kopen. De wind, de zon en het water zijn tenslotte van ons allemaal, is de redenering.

Op 15 april (18u30 tot 19u30) wordt actie gevoerd in Erpe-Mere. Je bent welkom op de pendelparking aan de oprit van de E40 richting Gent.