Stop steenkoolgas! Geen overheidsgeld voor vuile energie! - Mei 2013

1. Prikactie: Limburg heeft nood aan sociale en ecologische projecten!

stop steenkoolgasDe Vlaamse regering maakt 124 miljoen euro vrij voor de reconversie van Limburg. Honderd miljoen daarvan gaat naar investeringsmaatschappij LRM. Die heeft net van diezelfde Vlaamse regering groen licht gekregen om te speuren naar steenkoolgas. Op die manier dreigt het geld dat bedoeld is voor de economische ontwikkeling van Limburg gebruikt te worden voor de plannen rond steenkoolgas. 

Climaxi, Friends of the Earth en de campagne Stop Steenkoolgas roepen daarom op om actie te voeren op het Martelaarsplein, voor de deur van minister voor innovatie Ingrid Lieten en Vlaams minister-president Kris Peeters. Doe mee!  

Afspraak op maandag 13 mei om 14u op het Martelaarsplein in Brussel.

Meer info over de actie en hoe aanmelden, vind je hier.

Je kan je ook registreren via dit facebookevent.

 

2. Europese emissiehandel wint Greenwash Award

greenwash circusTijdens onze tweede Greenwashconferentie werden op zaterdag 20 april twee Greenwash Awards uitgereikt: ééntje voor het Vlaams Instituut Biotechnologie en een internationale Award voor het Europees Emissiehandelsysteem. 1200 mensen namen deel aan de stemming. Met de Greenwash Award bekroont Climaxi een organisatie of bedrijf dat zich een ecologisch imago aanmeet maar eigenlijk totaal niet voldoet aan duurzame criteria.

Lees meer... 

3. Lezing en filmprojectie: Klimaatvluchtelingen

Woensdag, 15 mei, 20u De Markten (Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel)

Wereldwijd zorgen klimaatwijziging, plotse natuurrampen en andere milieufactoren ervoor dat mensen in toenemende mate hun leefmilieu verlaten. Er bestaat echter geen internationaal beschermingsregime voor zogenaamde klimaatvluchtelingen of milieumigranten, zoals dat wel bestaat voor vluchtelingen die vrezen voor vervolging of mensen die een oorlogssituatie ontvluchten.

Nicole de Moor van de rechtsfaculteit van de universiteit van Gent is onze spreker over dit thema.  Climaxi organiseert deze activiteit mee met 11.11.11-Brussel vijfhoek, Masereelfonds, UCOS en Wereldwerkgroep.

4. Gent, een GAS(t)vrije stad? Debat over Gemeentelijke Administratieve Sancties in Gent. 

gas-boetesDonderdag, 16 mei, 20u ACV zaal Torrepoort (Poel 7, 9000 Gent)

Gemeentelijke Administratieve Sancties, kortweg GAS genoemd, staan volop in de actualiteit. Sommige gemeentebesturen geven aan dit repressieve instrument nog meer te willen gebruiken, andere besturen pleiten dan weer voor terughoudendheid. Wat is de houding van het Gentse stadsbestuur tegenover GAS: wel of niet in een leefbare stad als Gent…?

Diverse middenveldorganisaties voeren actie tegen GAS en willen d.m.v. een stevig debat de mensen informeren én het bestuur op de rooster leggen over toekomstige GAS plannen.

Een realisatie van: ACV Gent-Eeklo, Masereelfonds, Liga voor Mensenrechten, TegenGAS, HCA, Actief Linkse Studenten, COMAC, VZW Vrede, LEF

Met de steun van: Onafhankelijk Leven, ACLVB, Vredesactie, Climaxi, Vermeylenfonds.

Beste groeten,

Het Climaxi-team

Filip De Bodt - Famke Vekeman - David Dessers

vlaamse overheid