Opgelicht

Datum: 
do, 06/06/2013 - 20:00 to 22:00
Type Activiteiten: 

"Het is jouw energie", zegt Electrabel. "En het is onze winst", denken aandeelhouders in Parijs en Frankfurt, en Albert Frère bij ons. Het is met energie als met de bankencrisis. De onzichtbare hand van de markt graait en grabbelt als nooit tevoren. Elektriciteit en gas, je kunt gewoon niet zonder. Wat van zo'n belang is, blijft het best in handen van de samenleving. Toch werd de energie tien jaar geleden verpatst. Overal in Europa gebeurde het. Omdat de politiek beweerde dat nutsvoorzieningen naar de markt moesten gaan. Vandaag, 247 fusies later, beheersen zeven multinationals ons dagelijks licht, onze verwarming en ons kookfornuis: de Zeven Zusters. En wij? Wij betalen 43 procent méér voor stroom en 70 procent meer voor gas.

Opgelicht is een onthutsend verhaal over wurgprijzen, domme slimme meters, energiearmoede, de zonnepanelenzwendel, speculanten op de stroombeurs, machtsmisbruik, groengewassen vuile stroom...

Tom De Meester is de initiatiefnemer van een door 200.000 mensen ondertekende petitie om de BTW op energie te verlagen van 21% naar 6%, en is ook energiespecialist van de PVDA. 'Opgelicht' is zijn eerste boek. Hij stelt dit boek voor, vanaf 20u. Het publiek heeft de mogelijk tot vraagstelling.
Deze activiteit is een samenwerking met vzw 't uilekot en masereelfonds herzele.
Inkom: 2EUR