Climaxi weekend: Steenkoolgas? Laat maar zitten! 18 - 20 oktober - Genk

Jeugdherberg De Roerdomp Genk - Een weekend boordevol info, actie en muziek!

weekend steenkoolgas? laat maar zitten!Climaxi voert campagne tegen steenkoolgas. Steenkoolgas is een fossiele brandstof, met nefaste gevolgen voor het klimaat. De ontginning van het gas brengt bovendien water-, lucht- en bodemvervuiling met zich mee en al die hinder en vervuiling staan haaks op de groene troeven van Limburg. En voor de jobs hoef je het ook al niet te doen... Het wordt hoog tijd om volop in te zetten op hernieuwbare energie en duurzame jobs.

Genk ligt midden in het gebied waar men wil gaan boren naar steenkoolgas. Voldoende reden om er een weekend neer te strijken en wel op de internationale actiedag tegen steenkool- en schaliegas. Iedereen is welkom tijdens dit open Climaxi-weekend. Je kan er terecht voor  meer info over onze campagne, voor een actie in de straten van Genk, maar ook voor verhalen uit de oude doos over de mijnwerkersstrijd in de regio. De Limburgse artiest BoyShouting komt langs voor een live-concert.

We verblijven in Jeugdherberg De Roerdomp, Boekrakelaan 30, 3600 Bokrijk (Genk). Je kan er op vrijdagavond 18 oktober terecht vanaf 18.30u. Er stopt een trein in Bokrijk en van daar kan je ofwel wandelen naar de jeugdherberg, dwars door het domein van Bokrijk ofwel ons een seintje geven, dan halen we je op.

Voor het ganse weekend (van vrijdagavond tot zondagmiddag, overnachting en maaltijden inbegrepen) betaal je 60 euro. Studenten en kleine inkomens nemen deel voor 40 euro. Inschrijven is noodzakelijk: stuur een mailtje met je naam, adres, mailadres en telefoonnummer naar info[at]climaxi.be en stort het vereiste bedrag op de rekening BE40 0016 3236 1163 van Climaxi vzw met vermelding van ‘weekend steenkoolgas’.

Het volledige programma van dit weekend vind je hier.

 

Climaxi maakt vervolg op Fish & Run

vzw Climaxi maakt een vervolg op de documentaire “Fish & Run”. Twee jaar na onze eerste documentaire blijkt er weliswaar méér vis in de Noordzee te zitten, maar crashen de prijzen. Reders en vissers zitten diep in de problemen. Binnen de sector rijzen conflicten op tussen reders, handelaars én Visveiling. “Als er niets verandert, ben ik tegen het einde van het jaar failliet. We mogen al blij zijn met een halve euro per kilo pladijs én nochtans: in de handel blijven de prijzen hetzelfde’ zegt reder Steve Savens ons. “ “Dat beslissen de groten op de markt’, zegt handelaar Romeo Rau,  “de Belgische markt komt daar nauwelijks aan te pas”.

Stoten we op de grenzen van de vrije markt? En hoe zit het met het Zuiden in gans dit verhaal? We zoeken het antwoord en presenteren onze nieuwe documentaire rond visserij aan het publiek tijdens de Week van de Smaak in november: op vrijdag 22 november om 20 uur in Zaal Vuurtoren Thomas Van Loostraat 32 Oostende, op zaterdag 23 november om 20 uur in vzw ‘t Uilekot te Herzele en op zondag 24 november om 15 uur in Cultuur-centrum City Valkestraat 18 Nieuwpoort. Op donderdag 28 november staan we in Gent én in Brighton (Gr. Br.).

Lees meer...


Kunnen steden en provincies het klimaat redden?

peter tom jonesEen gesprek met Peter Tom Jones, onderzoeksmanager-KU Leuven

Peter Tom JonesDe provincie Vlaams-Brabant wil graag klimaatneutraal worden. Maar kan dat wel? En hoe begin je daar aan? We vroegen het aan de geëngageerde wetenschapper Peter Tom Jones, die ook de inspirator was van het project Leuven Klimaatneutraal 2030. Jones: “Klimaatneutraal worden betekent dat je op een bepaald grondgebied netto gezien geen uitstoot van broeikasgassen meer hebt. Technologisch gezien is dat mogelijk. Maar je moet het zo aanpakken dat het ook economisch realistisch wordt en dat je over een voldoende groot draagvlak beschikt om zo’n ingrijpende verandering mogelijk te maken.” 

Lees meer...

 

Met de Climate Express naar Warschau

climate expressBlokkeer het weekend van 16 november in je agenda voor een uitstapje naar Warschau! Dit jaar vinden de internationale klimaatonderhandelingen plaats in Warschau, Polen van 11 tot 22 november. Tijdens het middelste weekend, op zaterdag 16 november, zal er een grote mars plaatsvinden onder het motto “Rechtvaardige transitie en waardig werk”. Om te tonen dat we ermee bezig zijn en resultaat willen. Om te tonen dat we geen valse oplossingen meer aanvaarden. Om een akkoord te eisen dat sociaal rechtvaardig en ecologisch verantwoord is. Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid organiseert zoals in 2009 een trein naar de manifestatie, zodat Belgische organisaties en burgers in grote getale aanwezig kunnen zijn. 

Alle info over de trein vind je hier.


Activiteiten:

Groeten,

Filip De Bodt - Famke Vekeman - David Dessers

Het Climaxi - team 

met de steun van de vlaamse overheid