Trein naar Warschau

Datum: 
vr, 15/11/2013 - 14:00 to ma, 18/11/2013 - 06:30
Type Activiteiten: 

Van 11 t.e.m. 22 november 2013 vinden de internationale klimaatsonderhandelingen plaats in Warschau, Polen. Het is de 19e keer dat landen samenkomen in de "Conferentie van de Partijen" (COP), georganiseerd door de Verenigde Naties. Wij zijn veel te lang stil geweest: het is tijd voor actie! Keer op keer falen onze overheden  in het behalen van een rechtvaardig akkoord ... we kunnen het ons niet meer permitteren om van op de zijlijn toe te kijken en te wachten. Zeker niet als we zien dat niet onze planeet maar grote bedrijven de vruchten plukken van de onderhandelingen via het idee van de "groene economie".

Op de barricades!
Hoewel er een sterke wil is binnen de civiele maatschappij om oplossingen te bouwen van onderuit, mogen we nooit de druk op onze overheden laten vallen. Het verhaal dat "iedereen iets kan doen aan de klimaatsverandering door de fiets te nemen, het licht uit te doen en bio-groentjes te kopen" toont maar een halve waarheid. We willen onze overheden geen excuus geven om op hun lauweren te rusten omdat "burgers het probleem wel zullen oplossen via gedragsverandering". Juist daarom moeten we ons organiseren, mobiliseren en op straat komen.

Neem de straten van Warschau!
Tijdens de onderhandelingen in Kopenhagen was de internationale klimaatbeweging sterk en hoopvol. Duizenden mensen werden gemobiliseerd voor de massa-demonstratie getiteld “Planet First - People First”. Dit jaar roepen we op tot een mars in Warschau, voor "Rechtvaardige Transitie en Waardig Werk". Het is tijd om te tonen dat de sociale -, klimaats- en syndicale bewegingen gelijke grond kunnen vinden in hun oproep naar een rechtvaardige wereld. Geen groene economie met verdere exploitatie en steeds toenemende ongelijkheid. We willen een verandering van het systeem, een breuk met het verleden, een transitie naar een maatschappij die sociaal rechtvaardig én ecologisch duurzaam is. Echte veranderingen in de maatschappij komen er pas als burgers hun ongenoegen uiten, op straat komen en verandering eisen.

We willen duizend mensen naar Warschau brengen om aan te sluiten bij de mars. Reizen met de trein is klimaatvriendelijk en comfortabel. We voorzien eten, drinken, muziek, interessante mensen en discussies tot in de vroege uurtjes. Kortom de perfecte mix voor een onvergetelijk weekend!

We vertrekken in Brussel op vrijdagnamiddag 15 november. De mars gaat door op zaterdag 16 november. Zondagvoormiddag is er vrije tijd in Warschau, we vertrekken op de middag en zijn terug in Brussel op maandag 18 november om 6u30. Inderdaad, heel kort en vermoeiend maar we willen zoveel mogelijk mensen de kans geven mee te gaan. Het is niet de bedoeling om wekenlang te gaan luisteren naar de onderhandelingen om een paar woorden van de tekst te kunnen veranderen. We willen 'en masse'  tonen dat we geen valse oplossingen meer aanvaarden. Het is tijd dat zíj naar ons luisteren, in plaats van wij naar hen. Wij eisen een akkoord dat sociaal rechtvaardig en ecologisch verantwoord is!

Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid organiseerde reeds een trein van Brussel naar Kopenhagen in 2009 om aan te sluiten bij de manifestatie 'People First, Planet First' tijdens COP15. We hebben dus al wat ervaring. Toen mobiliseerden we bijna 1000 mensen en bombardeerden het onderwerp naar de prioriteitenlijst van onze politici.

Meer info én inschrijven op http://train.climatejustice.eu/