Fairfin: Bankiers aan het roer, democratie overboord?

Datum: 
wo, 13/11/2013 - 17:00 to 22:00
Type Activiteiten: 

5 jaren na de crisis zijn de Belgische grootbanken gezonder dan ooit. Dat zegt Febelfin, de federatie voor de Belgische financiële sector. 5 jaren na de crisis lijdt de financiële sector nog steeds aan dezelfde ziekte. Dat zegt FairFin, een vzw die pleit voor een duurzame omgang met geld. FairFin lanceert het debat op 13 november in de Beursschouwburg Brussel.
 
Samen met het spaargeld, hebben politici helaas ook het ongezonde verdienmodel van de financiële sector gered. Daarbij zwijgen ze over de systeemrisico's die na 2008 niet zijn gespreid, maar alleen maar verder geconcentreerd. En ze bagatelliseren de opgepompte balansen van de Belgische grootbanken, die wel een grote bonuspot, maar nauwelijks maatschappelijke meerwaarde leveren. En ondertussen blijven schaduwelites de lakens uitdelen, terwijl burgers en belastingbetalers vooral in slaap worden gewiegd. Until the music stops...?
 
Het is hoog tijd om achter de geruststellende verhalen te kijken die door de banksector zelf worden geproduceerd. Wat loopt er verkeerd, welke verdienmodellen moeten we achterlaten, en welke andere banken hebben we dringend nodig? FairFin legt een memorandum met vijf criteria voor gezonder bankieren, binnen en buiten de bestaande financiële sector. In dienst van reële financieringsnoden, in plaats van virtuele 'productie'. Voor de brede samenleving, in plaats van alleen maar voor financiële spelers zelf.
 
We debatteren met twee kenners van de sector. Bernhard Ardaen heeft als gewezen Dexia-bankier het fiasco zien ontwikkelen. In zijn boekTijdbom Dexia. De insider story (2013) stelt hij prangende vragen over het business model van de Belgische grootbanken (www.tijdbomdexia.be). Voor Bank to Basics 2 maakt Ardaen de balans op van vijf jaar zonder hervormingen: "De Belgische grootbanken na vijf jaar crisis. Waar staan we, waar gaan we naartoe?". Ferdi De Ville doet universitair onderzoek naar de samenhang van de financiële en handelspolitiek in Europa. Hij stelt scherpe vragen bij de keuzes van de Europese beleidsmakers, voor wie de redding van de financiële sector en de redding van de euro onlosmakelijk met elkaar verknoopt zijn geraakt: "De banken en de euro. Hoe politici en bankiers elkaar in een houdgreep houden"

Waar? Beursschouwburg in Brussel.

Meer info op http://www.fairfin.be/