Trefdag Climaxi: Kernenergie, nee bedankt! (UITGESTELD)

Datum: 
za, 24/09/2011 - 13:30 to 18:00
Type Activiteiten: 

DEZE ACTIVITEIT IS UITGESTELD. VIND HIER MEER UITLEG.

Op paaszondag organiseerde Climaxi samen met ‘Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid’ een manifestatie tegen kernenergie. Meer dan 2000 mensen trokken de straat op in Brussel en eisten een (versnelde) uitstap uit de kernenergie en grootschalige investeringen in groene energie. 
Al meer dan 90.000 mensen tekenden de petitie van het platform Stop&Go en op 17 september wordt er betoogd tegen de kerncentrale van Tihange. En toch zullen we de druk nog moeten opvoeren. Duitsland en Italië beslisten recent en onder druk van de publieke opinie om komaf te maken met kernenergie. In België blijft het onduidelijk hoe een nieuwe regering zal omgaan met de wet op de kernuitstap.
Hoe kunnen we de kernuitstap in België veiligstellen? 
 
Programma (o.v.)
 
Muzikale gaste: Hilde Frateur
Hilde is een geëngageerde muzikante. Ze zingt, speelt acordeon en ukelele en brengt muziek met bravoure, eigen werk tussen stadsgevoel en zuivere vredesmuziek, tussen melancholie, dromen, feest en geluk. Hilde zal tussendoor liedjes brengen en speelt ook muziek tijdens de drink achteraf.
Doorlopend: standjes, infomateriaal, bar
13.30u. Deuren
13.45u. Welkom door Famke Vekeman (Climaxi)
14.00u - 15.00u.
Algemene inleiding door Prof. Aviel Verbruggen: Kernenergie, mythes en feiten
Aviel Verbruggen (°1949) is energie- en milieu-econoom, doctor in de toegepaste economische wetenschappen en hoogleraar (Universiteit Antwerpen,1979).
Hij is sinds 1998 lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het wetenschappelijke forum van de Verenigde Naties dat klimaatverandering bestudeert en in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Professor Verbruggen geeft een algemene inleiding en legt mythes en feiten rond kernenergie bloot.
15.00u - 15.15u. Koffiepauze
15.15u. 16.45u. Panelgesprek:
Hoe kunnen we de kernuitstap in België veiligstellen?
In 2003 werd de wet op de kernuitstap goedgekeurd in ons land. Volgens die wet moet het gedaan zijn met kernenergie in België ten laatste in 2025. Daarna besliste de regering Leterme in 2007 om bepaalde kerncentrales toch weer langer open te houden. Door de aanhoudende politieke crisis werd de wet uit 2003 echter nog steeds niet aangepast. En na Fukushima zou dat ook erg omstreden zijn. Hoe kunnen we de druk opvoeren en de uitstap uit de kernenergie veiligstellen en versnellen? Climaxi brengt de verschillende actoren samen in een panelgesprek.
 
Met:
Jan Vandermosten (WWF – STOP&GO)
Filip De Bodt (Climaxi vzw)
- Vertegenwoordiger Duitse antikernbeweging
- Vertegenwoordiger réseau Nucléaire Stop!
Moderator: Famke Vekeman
16-45u - 17.00u. Toekomstplannen Climaxi 
17.00u - 18.00u. Drink
Met muzikale omlijsting door Hilde Frateur
 
Gratis toegang
Inschrijven kan via: info@climaxi.be