VN-rapport lekt uit: doemscenario voor klimaat!

Datum: 
do, 20/03/2014 - 17:00 to 19:30
Type Activiteiten: 

Vandaag lekte het komende klimaatrapport van het IPCC uit. Het internationaal VN-panel voorspelt miljoenen € aan economische schade, uitdrogende grondwaterlagen, massale overstromingen, vluchtelingen, voedselonzekerheid enz… indien de huidige politiek verder gezet wordt. Ook België krijgt zijn portie. Rondom ons zijn tal van aanwijzingen te vinden die dit doemscenario bevestigen: overstromingen in Engeland en Frankrijk, de uitdrogende Belgische bossen, visbestanden die naar kouder water migreren, uitzonderlijke temperaturen.

De Europese Unie heeft begin dit jaar zijn doelstellingen getemperd: men kiest voor een afbouw van de uitstoot met 35 tot 40 % in 2030 (vergelijkingsniveau: 1990). Internationale experts stellen een minimum van 55 % voor. Energiebesparing werd uit de Europese doelstellingen geschrapt. Daarmee wordt niet alleen het milieu, maar ook de zwaksten getroffen. 
vzw Climaxi vindt het wraakroepend dat de wereldleiders van al dat nieuws niet wakker lijken te liggen. Alleen al vanuit het voorzorgprincipe zou men alles op alles moeten zetten om dit doemscenario te vermijden. Dit gebeurt evenwel niet. De politici spelen met mensenlevens en doen aan "schuldig verzuim" .vzw Climaxi stelt dat het tijd is voor actie en roept samen met andere bewegingen op om morgen vanaf 17 uur actie te voeren op de Schumannrotonde te Brussel, tijdens de bijeenkomst van de Europese staatshoofden.

Vzw Climaxi roept samen met Friends of the Earth Europe, RESCOOP.EU, M3M, CEO, The Climate Train en Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid op om actie te voeren in Brussel.

We zijn er van overtuigd dat er dringend plaats gemaakt moet worden voor rechtvaardige energie. Vuile energiebronnen zoals steenkool, kernenergie, steenkoolgas en schaliegas worden door Europese beleidsmakers nog steeds volop gesteund, terwijl deze vooral de belangen van vervuilende ondernemingen steunen. We hebben echter nood aan duurzame energie die de belangen van de mensen vooropstelt.