Steenkoolgas in Limburg? Debat!

Datum: 
di, 29/04/2014 - 19:30 to 21:30
Type Activiteiten: 

Climaxi organiseert ism Masereelfonds, Friends of the Earth, Limburgse Milieukoepel, Greenpeace, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid en de Universiteit voor het maatschappelijk belang een debat  rond steenkoolgas in Limburg. Minister Schauvliege heeft in april 2013 het licht op groen gezet voor een opsporingsvergunning naar steenkoolgas in Limburg. De vergunning werd toegekend aan de NV Mijnen, een dochtermaatschappij van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM. Die wil het project samen uitvoeren met het Australische bedrijf Dart Energy. Begin dit jaar kondigde de KU Leuven aan om onderzoek op te starten naar de mogelijkheden om ook schaliegas te winnen. Op Europees niveau wordt er hardop gedroomd van een energierevolutie zoals in de Verenigde Staten.

De schaduwzijde van de medaille toont de negatieve impact van steenkoolgasontginning, en andere onconventionele energiebronnen, zowel voor het milieu als voor de volksgezondheid. Wereldwijd wordt er protest georganiseerd en ook in Limburg verklaarden As, Genk en Houthalen-Helchteren zich reeds steenkoolgasvrij.

Tijd voor een debat met aandacht voor de wetenschap, protest en politiek.

Debat met:
    Ben Laenen (VITO, onderzoek naar oa geothermie)
    Ko van Huissteden (geoloog, onderzoek naar broeikasgasemissies uit permafrost, voorzitter van Schaliegasvrij Nederland)
    Kathleen van Brempt (s.pa, Europees parlementslid)
    Hassan Amaghlaou (Groen, Limburg)
    Gaby Colebunders
(PVDA+, Limburg)
    LRM
(gevraagd)

Moderator: Filip De Bodt (Climaxi)

Inschrijven via famke(at)climaxi.org
www.climaxi.be
www.stopsteenkoolgas.be

Wegbeschrijving naar de Rechtenfaculteit UHasselt (Martelarenlaan 42, Hasselt)

- Aan het station vertrekt tot 19u om de 5 min  de bus 'Boulevardpendel' naar de faculteit. Afstappen aan de halte 'kolonel Dusartplein'. Daar bewegwijzering volgen naar de faculteit Rechten (100m)

- Te voet: 20 min. vanaf het station via de Thonissenlaan