De neoliberale strafstaat

Datum: 
ma, 28/04/2014 - 20:00 to 22:00

Locatie

Volkshuis
Houtmarkt 1
9300 Aalst
België
Type Activiteiten: 

Nooit was de kloof tussen arm en rijk in ons land zo groot. Het conflict dat daaruit voortspruit wordt opgelost door de inzet van repressie. Op deze avond gaat Bleri Lleshi in gesprek met Joël De Ceulaer (Knack), Saddie Choua (auteur en documentairemaker) en Pia De Smet (Federaal Secretaris BBTK) over zijn nieuwste boek.

Nooit was de kloof tussen arm en rijk in ons land zo groot. Eén Belg op de vijf kan moeilijk de eindjes aan elkaar knopen. Eén migrantenkind op de drie groeit op in armoede. Daarmee is België een van de slechtste leerlingen in de Europese klas. De werkloosheid bij jongeren is 25%, in bepaalde Brusselse wijken leunt ze zelfs tegen de 50% aan. Maar ook wie werkt, komt vaak met moeite rond. Het zijn hallucinante cijfers.

Maar wat staat hoog op de politieke agenda? Criminaliteit. Veiligheid. Nultolerantie. Overlast. Hangjongeren. Voor wat hoort wat!… Lukt het niet om de echte problemen aan te pakken, dan kloppen politici steeds op diezelfde nagel van repressie, zegt Bleri Lleshi in De neoliberale strafstaat.

Een strafstaat gebouwd op de ruïnes van de welvaartsstaat: aan de hand van theoretisch onderzoek en praktijkervaring, toont Lleshi aan waar dertig jaar neoliberalisme ons in snel tempo naartoe voert. En geeft hij een aanzet tot samen denken over en werken aan alternatieven.

Bleri Lleshi is politiek filosoof, mensenrechtenactivist en jongerenwerker. Hij is mederedacteur van Identiteit en Interculturaliteit (2010) en redacteur van Brieven uit Brussel (2013). Momenteel schrijft hij een doctoraat over de strijd der uitgeslotenen. Lleshi schrijft regelmatig voor Knack en De Morgen, en onderhoudt de populaire Bleri Lleshi's Blog.

Deze activiteit gaat door in het kader van het kritisch literair festival Lezen in de Lente. vzw Climaxi werkt mee aan dit festival. Deze activiteit loopt ook ism BBTK (bediendenbond van het ABVV) regio Aalst

INKOM: 5€ of vertoon van combiticket Lezen in de Lente twv 15€ (geldig op alle 26 activiteiten!). 

Het boek kost 22, 50 euro en zal ter plaatse verkrijgbaar zijn.