Z.O.-Vlaanderen naar Klimaatbetoging Parijs

Datum: 
zo, 29/11/2015 - 07:00 to 22:00
Type Activiteiten: 

Van 30 november tot en met 11 december vindt in Parijs de 21ste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. De verwachtingen rond die zogenaamde COP21 zijn hooggespannen. In Parijs zou er dan eindelijk een internationaal klimaatverdrag uit de bus moeten komen, dat de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd moet beteugelen en dat vanaf 2020 in werking zou treden. Of dat ook gaat lukken is een andere vraag. Een totale flop, zoals in Kopenhagen in 2009, zal het allicht niet worden, maar velen vrezen dat het 'too little, too late' zal zijn. De internationale klimaatbeweging zal alvast massaal op de afspraak zijn om druk op de ketel te zetten.

Op negentig dagen van de top in Parijs hebben 56 landen engagementen ingediend. Van 140 landen worden nog toezeggingen verwacht. Maar met de beloftes van vandaag komen we er niet: Wat al langer gevreesd werd, wordt nu ook in zoveel woorden gezegd. Christiana Figueres, topvrouw van de VN-klimaatpoot UNFCCC, liet onlangs weten dat de VN er niet langer van uitgaat dat de opwarming beperkt zal kunnen blijven tot twee graden. Voortaan ligt de lat op drie graden opwarming tegen het einde van de eeuw. Er wordt momenteel eerder gedacht aan een flexibel revisie- en verbeteringsmechanisme, waarbij landen bijvoorbeeld om de vijf jaar hun ambities kunnen opkrikken.

Drie graden wordt gezien als een gevaarlijk kantelpunt, waarbij de veranderingen oncontroleerbaar zouden kunnen worden. Zo wordt bijvoorbeeld de kans extreem groot dat tropische regenwouden blootgesteld worden aan bosbranden en dat de warme golfstromen veranderen, met ng méér smelten ijs als gevolg.

Ook als je naar de feiten kijkt, springen de alarmlichten op rood. Volgens registraties van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was 2014 globaal het warmste jaar ooit sinds de start van de metingen. De tien warmste jaren wereldwijd kwamen allemaal voor na 1997. En België vormt geen uitzondering. Ook voor ons land was 2014 het warmste jaar sinds de start van de metingen. Terwijl de ophoping van broeikasgassen in de atmosfeer maximaal 350 deeltjes per miljoen zou mogen bedragen, wezen metingen uit dat we in 2014 voor het eerst sinds 800.000 jaar aan 400 deeltjes per miljoen zaten.

We hebben nood aan een internationaal en bindend klimaatverdrag, dat land per land reductiedoelstellingen bepaalt. Zo'n klimaatverdrag moet ook rechtvaardig zijn, in die zin dat het landen geen kansen op ontwikkeling ontzegt en dat het de factuur niet doorschuift naar die bevolkingsgroepen die het al moeilijk genoeg hebben.

Ook Z.O.-Vlaanderen zal present zijn. Verschillende sociale, natuur en milieubewegingen mobiliseren voor de betoging van 29 november. Ze leggen samen een bus in met volgende vertrekplaatsen:

Zottegem Station: 7u , Herzele Groenlaan: 7u10, Erpe-Mere E40: 7u15.

We zijn terug rond 22 uur. Prijs: 15 € (studenten, werklozen e.a.), 30 € of 45 € (steunprijs).

We voorzien een klein ontbijt op de bus.

Ga je ook met ons mee voor de grote internationale demonstratie op 12 december? Contacteer ons: filip@climaxi.be of 0496/718472